18.2.15

#HUISTIP 2: Je hebt het perfecte huis gevonden! Wat nu?In de rubriek 'huistip' geef ik je tips over het kopen en inrichten van je huis! Mijn vriend en ik kochten in oktober dit jaar een huis. Voordat het huis echt van ons was, kwam er een hele hoop geregel bij kijken! Omdat ik het zelf moeilijk vond om ergens op internet echt een duidelijke, makkelijk geschreven uitleg te vinden, zal ik proberen of het mij lukt om aan jullie uit te leggen wat er komt kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning! In deel 2 geef ik jullie graag antwoord op de vraag: Je hebt het perfecte huis gevonden! Wat nu?

Je hebt het perfecte huis gevonden! Wat nu?

Kun je onderhandelen over een nieuwbouwwoning?

Nadat we hadden besloten dat we het huis heel erg graag zouden willen hebben, hebben we de makelaar gebeld. Na heel veel lezen op internet kwam ik er achter dat onderhandelen over een nieuwbouwwoning eigenlijk niet gebruikelijk is. Wel sta je open om te onderhandelen over de meerprijs van een nieuwbouwwoning. Een nieuwbouwwoning wordt redelijk kaal opgeleverd. De muren zijn nog niet gedaan, er ligt nog geen vloer in en over het algemeen zit er ook nog geen keuken in. Vaak is alleen het standaard sanitair in de badkamer af. Probeer bij een nieuwbouwwoning dus altijd te onderhandelen over de kosten van het meerwerk. 

Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je zelf keuze hebt in het sanitair en in de keuken die geplaatst gaat worden in de woning. Hier kan heel goed op onderhandeld worden! Een groot nadeel is echter dat het bouwbedrijf dat ons huis bouwt, samen één bedrijf vormde met het bedrijf dat de badkamer en keuken leverde. Omdat wij dus eigenlijk afhankelijk waren van één bedrijf, was het onderhandelen in ons geval erg lastig. Toch is het ons gelukt om geld van de keuken en badkamer af te krijgen! Probeer dan ook altijd te onderhandelen!

Hoe regel je de hypotheek voor je woning?

Wel of geen hypotheekadvies? En waar kun je het beste naartoe gaan voor hypotheekadvies?
Nadat de makelaar te horen krijgt dat je het huis gaat kopen, stuurt de makelaar concepten op van de koopovereenkomst. Met deze koopovereenkomst kun je je hypotheek aanvragen. Je hebt hierbij de keuze om zelf je hypotheek te regelen (als je hier niet zo veel verstand van hebt, raad ik dit af) of je laat een adviseur helpen bij het regelen van je hypotheek. Je kunt dit adviesgesprek houden bij je bank of bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Ik zou je het tweede aanraden. Wanneer je een adviesgesprek houdt bij je bank, zul je namelijk alleen maar info krijgen over de hypotheken die de betreffende bank jou aan kan bieden. Ga je naar een onafhankelijke adviseur, dan kan deze jou hypotheken aanbieden van bijna alle banken in Nederland. Op de website van Independer kun je erg gemakkelijk adviseurs vergelijken op basis van prijs-kwaliteitsverhouding. Zo betaal je bijvoorbeeld bij de Hypotheker al gauw € 3500,- voor hypotheekadvies, terwijl ik nu met mijn vriend € 1880,- heb betaald. Hypotheekadviseurs vergelijken loont dus zeker!

Je hypotheek regelen, wat komt hier bij kijken?
Nadat we 'ja' hadden gezegd tegen de makelaar, voor het kopen van het huis, hebben wij een afspraak ingepland met de hypotheekadviseur. Wij hadden geluk, want de rente op onze hypotheek was sinds ons laatste gesprek nog lager geworden! Zoals je op de radio wel eens hoort is de hypotheekrente op dit moment historisch laag! Dit klopt ook echt. De adviseur heeft mij en mijn vriend de gemiddelde rentes laten zien van de afgelopen 100(!) jaar, de rente die wij nu betalen is in die 100 jaar nog nooit zo laag geweeset! Lucky us!

Het voordeel van een goede en betrouwbare hypotheekadviseur, is dat deze je begeleid in het gehele proces. Mijn vriend en ik konden op elk moment bellen of mailen met onze adviseur en we kregen altijd snel antwoord op onze vragen. Ik heb geen moment gehad dat ik bepaalde stappen of keuzes niet begreep. Korg samengevat verloopt het proces als volgt:

 1. Je gaat in gesprek met je hypotheekadviseur en kiest samen in overleg een hypotheek uit die het beste past bij jou wensen. 
 2. De hypotheekadviseur vraagt een offerte voor de hypotheek op bij de bank die je hebt uitgekozen. 
 3. Nu is het jouw beurt om een hele hoop informatie aan te leveren: werkgeversverklaring, loonstrookjes, belastingaangifte, etc, etc. De hypotheekadviseur kan jou vertellen welke info je allemaal aan moet leveren.
 4. Je krijgt vanuit de bank de offerte toegestuurd. Deze lees je door en teken je. Je geeft deze af bij je hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur zorgt dat de stukken teruggestuurd worden naar de bank.
 5. De bank bekijkt alle ingezonden informatie en kijkt of je voldoet aan de voorwaarden voor deze hypotheek. Voldoe je aan alle voorwaarden, dan sturen ze alle gegevens door naar de notaris die jij hebt uitgekozen. 
 6. Je maakt een afspraak met de notaris om alle stukken te tekenen (voor de hypotheek, voor de koop van het huis en eventueel een samenlevingscontract)
 7. Het huis is van jou! :)

Mijn enige advies, laat je goed adviseren door een betrouwbare en onafhankelijke adviseur. Een goede adviseur begeleid je in het proces en zal samen met jou alle stappen doorlopen. Een goede adviseur zorgt er ook voor dat de bank alle informatie op tijd krijgt.

Omdat mijn vriend en ik in aanmerking kwamen voor een starterslening, hebben wij naar de hypotheek ook aanvullend een starterslening afgesloten. In het volgende artikel zal ik uitleggen wat een starterslening is en wanneer je in aanmerking komt voor deze lening.

Ik hoop dat jullie dit soort artikelen handig vinden, zo niet dan hoor ik dat ook graag! Enjoyed this article? Follow me:
 photo facebook_zps6f8ed461.png photo bloglovin_zpsde03b93f.png photo twitter_zps799eafe5.png photo ilovefashionbloggers_zpsb9b2f44b.png photo instagram_zpsad4dda77.png photo pinterest_zpsa41402d4.png photo youtube_zps03e71583.png
  Follow on Bloglovin
Follow on Bloglovin

4 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat je hier zo uitgebreid over verteld. Ik vind dit echt enorm interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat je hier zo uitgebreid over verteld. Ik vind dit echt enorm interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een handig artikel! Ik ben voorlopig nog niet van plan om een huis te kopen, maar in de toekomst wel dus heel interessant!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het altijd leuk om nieuwe reacties op mijn blog te lezen, en zal altijd een kijkje nemen op jouw blog na het plaatsen van een reactie! Ook tips, commentaar of andere opmerkingen kun je hier kwijt! Bedankt voor je reactie! Liefs Carlijn